Вагонно-ремонтният завод в Дряново затваря врати. Повече от 100 души са

...
Вагонно-ремонтният завод в Дряново затваря врати. Повече от 100 души са
Коментари Харесай

Стотици работници остават без работа: Затварят вагонния завод в Дряново

Вагонно-ремонтният цех в Дряново затваря порти.  Повече от 100 души са били изпратени на борсата и остават без прехранване в навечерието на коледните и новогодишни празници.

Ръководството упреква БДЖ в несъблюдение на контракти. Такова обвиняване към самия цех пък има и от българските железници – оттова показват, че има контракт от 2021 година, завършил през април тази година, само че той не е изпълнен. По него са били изплатени 7 милиона лв. за предаването на 15 вагона .

„ През 2021 година стартирахме контракта и в действителност тогавашното управление обезпечи в бърз порядък да се изплати сумата по задатъка. В рамките на доста къс период от време, в порядъка от осем месеца, ние разработихме техническа и софтуерна документи, която разрешава изработването не на 15, а на 100 вагона. Впоследствие се стигна до закъснение заради Коронавирус пандемията и забавени поръчки от външни контрагенти, защото ние внасяме артикули, които в България не се създават ”, разяснява шефът на завода Валери Димитров пред „ NOVA “. По думите му ще бъде стартирана процедура против БДЖ .

103-годишният цех за вагони в Дряново е едно от двете останали предприятия у нас, което работи с българските железници. Тук са били направени всички пътнически вагони за родната железница преди повече от 30 години.

БДЖ отговори , че считат претенциите на завода към тях за неоснователни, защото са били направени задоволително взаимни отстъпки. Изплатена била и към 30% от обещаната сума по контракта.

От понеделник БДЖ остава без нови вагони, а над 100 служащи остават без работа .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР